Monday, 15 July 2013

GENGAM BARA API BIAR SAMPAI JADI ARANG!!


I will share an entry from my mentor, Hanis Haizi's entry back in 2011. For me, this entry is an eye opener to everyone especially to the new entrepreneurs. In any business you do, perkara yang paling penting sekali ialah ILMU. Tapi apabila ada ilmu tanpa amal, takkan kemana juga. So, bila dah ada ilmu mestilah kena amalkan. Kita haruslah ada TINDAKAN. And after all, bila dah ada tindakan, next thing we need to do is revise/advise from the expert. RUJUK! Bak kata pepatah,  
"Sesat seinci akan menyimpang beribu batu
Whatever we do, this is the most important thing we should do and the result will be KEJAYAAN. In shaa Allah. Even dalam agama Islam pun kita wajiblah sentiasa rujuk kepada petunjuk yang satu iaitu, Al-Quran, supaya apa juga yang kita buat tidaklah menyimpang.
 *
*
*
*
Here goes:
Taken from hanishaizi.com, my Mentor, my inspiration...
"Ramai tanya Hanis tips untuk berjaya, actually takde special tips yang pelik2. Hanis ikut sahaja apa yang orang yang dah berjaya buat. DUPLICATE / TIRU bulat2 kerja orang tu.

Bila kita melakukan sesuatu perkara dalam hidup kita, seharusnya kita buat sehabis mungkin ataupun bersungguh-sungguh. Bukan buat sekadar melepaskan batuk di tangga.

Pertama skali sikap positive dan ingin menjadi or improve yourself to be someone better. Sikap negative tidak membawa kita kemana-mana.

Hanis ingat dulu, memandangkan hanis ni seorang pendiam dan susah nak ramah dengan orang.. so I took the first step to communicate with people.

Kejayaan dan Kegagalan hanya dipisahkan dengan satu titik sahaja.

Kegagalan mesti ada SEBAB, kejayaan mesti ada CARA!
 
90% orang GAGAL berpunca dari SIKAP.


Kejayaan dengan alasan memang tak boleh seiring, jika anda nak berjaya anda tidak boleh buat alasan. Dan setiap alasan memang LOGIC.

For me if you're in the business, and if you expect to be successful in short period you can do it, but mestilah ada harga yang perlu dibayar.

Kejayaan tidak boleh datang bergolek tanpa usaha yang jemu, put your 100% commitment to it insyaAllah jadi.

Kalau kita masih terkapai-kapai tak tahu... belajar lah daripada orang yang dah berjaya dan pergi ke kelas untuk belajar. You expect orang bagi commitment to you sedangkan kita sendiri tak nak berikan commitment to  your mentor? Allah tidak akan mengubah nasib seseorang jika kita sendiri tidak mengubah nasib kita.

FOR THINGS TO CHANGE I MUST CHANGE FIRST!!
 
 Dan petua nak berjaya dalam business ni simple

ILMU + BERTINDAK + RUJUK = KEJAYAAN!
  
Tiada kejayaan tanpa menuntut ilmu. that's for sure.

And last but not least RUJUK tu sangat-sangat penting, sentiasa refer to your mentor dalam business ni apa nak buat dan progress kita so far.  Kalau kita belajar dulu pun kita ada sumber rujukan iaitu lecturer or buku-buku kan sama jugak dengan business ni.


TEAM WORK dengan mentor kita! InsyaAllah kerja akan jadi lebih senang! 

Tak reti jual? Senang je hadir ke kelas product confirm banyak gila testimoni yang kita boleh dapat! :) And bila kita berbincang dengan mentor kita insyaAllah dia boleh berikan solutions or ideas.. kalau diam je macam mana mentor nak tahu kan? :)

Last but not least,


MUHASABAH DIRI selalu!
             

The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack in will. 
-Vince Lombardi


Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out.
-Robert Collier



Love lots!
Aienn Latifi
aienn.latifi@gmail.com

2 comments: